esmaspäev, 14. märts 2016

Kogunesid aktiivsed kodanikud Müüsleri ja Köisi küladest


11. märtsi õhtutundidel said kokku Köisi küla ja Müüsleri küla elanikud, et arutada piirkonna elulisi tegevusi ja kuulata vallajuhtide mõtteid. Kõnekoosolek toimus Vabadussõja teemapargi majas Lea Aasa juhtimisel. Külakoosoleku avasõnad juhatas sisse vallavolikogu esimees Janno Nau, kes rääkis volikogu tegemistest, põhirõhk oli suunatud haldusreformi teemadele. Kiita tuleb aktiivseid külaelanikke, keda oli kogunenud paarikümne ringis ning kellele läheb korda Kareda valla areng.  Paslik on kiita küla aktiviste, kes kutsusid koosoleku omal initsiatiivil kokku, mis näitab, et Karedal on tugevad ja elujõulised külad. Eelmine samateemaline üritus oli Peetris ning järgmisi koosolekuid on oodata Öötlas ja Esnas.
Vallavanemana sai puudutatud kahte teemat: kogukond versus külavanem ja haldusreformi nelja erinevat võimalikku teed, kuhu poole liikuda:
1. Järvamaa - üks omavalitsus
2. Ühinemine Paide linna suunal
3. Ühinemine väikevaldadega
4. Lasta end sundliita
Haldusreformiteemad kütavad kirgi üles kogu riigis, paraku pole vist kellelgi 100% teadmist, kuhu see välja jõuab või välja jõudma peaks. Kõlama jäid ka külakoosolekul välja toodud mõtted, et kõik sooviksid selgust ning pooldaksid esimest varianti (Järvamaa – üks omavalitsus) ning viimasest variandist (sundliitmisest) ei oldud huvitatud. Eelkõige seetõttu, et aktiivse kogukonnana sooviksime ise kaasa rääkida vähemalt esimeses 4-aastalises tsüklis ning kujundada kogukonna arengut niipalju kui võimalik. Positiivse näitena toodi ka Türi valda, kes selle raske tee on juba ühe korra läbinud ja kaalub uut teekonda ette võtta. Oldi ka seda meelt, et linnarahvas võiks omaette olla ja maavallad võiksid teha rohkem koostööd, et leida ühisosa. Ühe võimalusena pakuti ka välja uus idee: rõngasvalla loomine ümber Paide linna Türiga koos. Jäin ka koosolekutel olijatega ühte meelt, et Paidega on täna lood keerulised, eelkõige volikogu liikmete omavaheliste pingete tõttu, mida ei ole võimalik enam taastada.
Minnes külavanema teemale - kõik jõudsid ühisele seisukohale, et külavanem on külaelanike ning nende ühiste huvide esindaja, kes juhindub oma tegevuses küla ühistest seisukohtadest, kehtivatest õigusaktidest, valla ja piirkonna arengukavadest. Käsitleti ka kogukonna otsustusõigusi ja Kilplala teemaparki ning mõtteid, kuidas edasi liikuda. Ühe mõttena kõlas, et teemaparki võiks hallata külaselts.
Enamikult koosolekutelt tuleb mõni hea mõte, mida rakendada. Kui tekib asjalik arutelu, tuleb ideid ja ettepanekuid ning kokkusaamisest on kasu. Vajalik on arusaam, et külakoosolek iseenesest ei lahenda probleeme, eesmärgiks on omavalitsuse tegevuse tutvustamine, piirkonna oluliste probleemide ja ootuste väljaselgitamine, koos parimate lahenduste otsimine ehk kokkuvõtlikult kodanikuühiskonna arendamine. Kindlasti oodati rohkem teemasid, mis puudutaksid Köisi ja Müüsleri küladega seonduvat. Mis on erasektori, mis riigi, mis kohaliku omavalitsuse, mis iga isiku enda kohus. Mõista tuleb, et igal tegevusel on maksumus ja piirid seab olemasolev resurss. Korduvatest küsimustest kerkisid üles teedega seotud teemad ja valla teehoiukava koostamise alused. Nenditi ka, et hea-halb on tasakaalus, ka kohalikus elus tuleb osata head näha.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar