kolmapäev, 24. veebruar 2016

Head Eesti Vabariigi sünnipäeva

Hea Kareda valla rahvas – head külalised

Eesti Vabariigi aastapäev on 24. veebruaril, millega tähistatakse Eesti Vabariigi väljakuulutamist 1918. aasta 24. veebruaril. Sel päeval avaldati Tallinnas "Manifest kõigile Eestimaa rahvastele", milles kuulutati välja sõltumatu ja demokraatlik Eesti Vabariik Eesti rahvuspüha ja iseseisvuspäev.
Riik – see oleme meie. Olles veendunud, et riik tekib ja püsib seni, kuni on olemas riigi kodanike tahe riiki omada, tasub meenutada, et 23. veebruari 1918 koostati just Pärnus “Akt Eesti Demokraatlise Vabariigi väljakuulutamise kohta Pärnu linnas ja kreisis“. Me oleme väiksed aga tublid. Ka täna Vabariigi 98 sünnipäeva tähistades Müüsleris Vabadussõja mälestusmärgi juures on meil mida meenutada...

Omariiklus need ei ole vaid sõnad, juba 10 aastat on kaitseliidu eestvedamisel korraldatud admiral Johhannes Pitkale pühendatud mälestusmatka Jalgsemalt – Peetrisse. Aasta-aastalt matkast osavõtnute arvu kasvamine näitab austust  admiral J.Pitkale ja tema panus Eesti omariikluse loomisele on hindamatu ja ennastsalgav.

Mida võiksime sellest ajaloolisest kogemusest järeldada? Ehk seda tõsiasja, mida vahel juba unustama hakkame, et Eesti riik sündis loomulikult väga õhukesena, aga ta jäi püsima mitte ainult tänu ajaloolisele õnnele, vaid sai toetuda selle ühiskonna juba suhteliselt pikale kohaliku omavalitsuse traditsioonile. Omavalitsus tähendab eesti keeles oma valitsust: kohalikud inimesed, toetudes eelkõige oma vahenditele, saavad oma asjadega hakkama.

Maakonna kõige väiksema omavalitsusena on mul on hea meel, et Kareda rahvas peab oma valda oma omaks. Väiksusel on eelised, kõik tunnevad kõiki ja võib julgelt öelda meil on turvaline elukeskkond.  Meil on toimiv lasteaed-kool kus saab õppida emakeeles, meil on ettevõtlikud inimesed – ettevõtjad, kodanikeühiskonna tegelased kes kõik panustavad ühiskonda.

Täna seistes siin  koos Teiega, olles külaline meie riigi sünnipäevapeol tahan kiita meie sünnipäevalast ehk riiki kus me elame. Mida ootab sünnipäevalaps meilt oma kodanikelt?  Kaasamõtlemist ja tähelepanelikkust kaasinimeste suhtes, mõttekaaslast kes hoolib endast ning kaaslastest, kes on võimelised astuma ühte sammu, et elulisi pisidetaile kokku leppida, kuulata ja märgata – lõpuks märkad, et just pisiasjadest saabki vormida oma elu õnne.

Mis on vabariik minu jaoks, nagu sõber või vend. Ta on mulle nagu vanem vend, kelle olemasolu on iseenesest mõistetav ning minu õigus Tema poole pöörduda peaks kestma igavesti ja keda ise armastan tingimusteta ja nõudmisi esitamata just sellisena nagu ta on. Nii ju armastatakse vendi ja õdesid… tuleb välja, et nii saab tunda ka tundeid sõprade vastu. Vanemaks vennaks pean teda just selle tõttu, et ta pakub oma sõprusega kaitset, Ta märkab palju, Ta jätab meelde, Ta mõtleb palju ja Ta ka loob palju. Väliselt aga näib tagasihoidlik ja eemalolev justkui laseks elul enda ümber mööda libiseda.
Ma imetlen Tema enesedistsipliini. Temas on tegelikult rohkelt hinnanguid ja suhtumisi, Tal on hea analüüsivõime ning kuhjaga teadmisi ja kogemusi mida on kogetud ju 98 aastat.

Müüsleri on ajalooline koht, väidedavalt  just siin toimunud lahinguga peatati Vabadussõja ajal vaenlaste pealetung Paidele. Praegu Müüsleris olev ausammas on aga üks väheseid, mis säilinud esimese Eesti Vabariigi ajast saati – kivi vedeles kuni taasavamiseni künka taga võpsikus peidus.

Eriliseks teeb ka meie jaoks 2016.a kui Kareda vallal on juubelihõnguline sünnipäev, 10.10.2016.a täitub 25.aastat omavalitsuse taasloomisest.
Head Eesti Vabariigi aastapäeva meile kõigile siin kaunil Eestimaal. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar