neljapäev, 14. august 2014

Matka Türi- Tamsalu Matkateel





Sellel pühapäeval, 17.08.2014.a  toimub „Liikumist ja Sportimist harrastav Järvamaa” Türi-Tamsalu 2.rattamatk. Kareda vallast läbib ca 10 km teelõik. Selleks, et matkasellidel läbisõit meie vallast sujuks tegime eelmatkamise osade valla aktiivsete kodanikega ise läbi ja võime kinnitada tee on läbitav. Kaaslasteks olid tervahambalised sõbrad „Husgvarna“ nimesiltidega. See oli aluseks, et meie partnerid põllumajandusettevõttest Peetri Põld ja Piim saaksid toetada valda niitmisteenuse osas. Tõesti on vallal on vedanud, et selline partner on olemas kes alati nii nõu kui jõuga paneb õla alla. Need kes on huvitadud kaunitest loodusvaadetest nende meeled saavad rahulduse igati kaunis ümbrus koos punetavate pihlakatega ja valmivate õuntega õunapuudel. Võib mainida kes kosutust soovib laskem hea maitsta, täitsa söödavad.
Järgmisel aastal saab 100 aastat Esna raudeejaama algusest, see on sündmus mida ei tahaks tähelpanuta jätta. Kitsarööpmeline raudtee sai alguse Tallinn-Viljandi-Mõisaküla liinilt Türi jaamast. Türi-Paide haru ehitati koos Tallinn-Viljandi-Mõisaküla liiniga juba varem ning avati ajutiseks liikluseks 08.10.1900.a., alaline liiklus algas 01.08.1901.a. Algselt sõjalise otstarbega Paide-Tamsalu väliraudtee ehitamist alustasid tsaari armee raudtee eriüksused 1915.a. Esimese maailmasõja päevil jätkasid töid sakslased, kuid lõplikult suutis raudtee valmis ehitada Eesti Raudtee (EVR) alles 1920.a. Liin suleti 1972.a (http://www.histrodamus.ee/?event=Show_main_layers&layer_id=183)
Mööda ajaloolist kitarööpmelist tammi kulgev Türi- Tamsalu matkatee pakub rohkesti elamusi. Löö sinagi kaasa ole valmis liikuma ja miks mitte just Türi-Tamsalu endisel raudteetammil. Külasta kauneid kohtasid, mis jäävad tammi äärde.  Järva-Jaani Vanatehnika Varjupaigas on avatud ka raudteetammi tutvustav muuseum-vagun, kuhu on samuti kõik huvilised alati oodatud. Türi-Tamsalu rattamatk toimub 17. augustil, kui matkajad bussidega hiljem alguspunkti tagasi tuuakse. Võtkem siis kõik aktiivselt osa.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar