teisipäev, 14. veebruar 2017

Teekonda alustaval laeval on ka Koeru jaoks ruumi



Nii nagu on valitsus kiitnud heaks kuue liituva omavalitsuse baasil tekkiva valla, on valitsus ka otsustanud Koeru valla Järva vallaga sundliita. 
Praegu käivad veel viimased ettevalmistused, läbirääkimised liitumislepingute ja investeeringute üle. Õige pea on otsad kokku tõmmatud ja sellega valmis laev sadamast lahkuma. 
Veel 2016. aasta lõpuni oli meeskonnaliikmeid seitse. Olen veendunud, et kümne kuu jooksul olid seitsmel vallal konstruktiivsed ning sisukad läbirääkimised. Meid kõiki ühendab tugev järvakate identiteet ja ühised väljakutsed, mis on sarnased ka Koeru vallas.
Praegu on Koerul tõesti viimane võimalus koerused maha jätta ja laeva astuda. Või tahavadki nad olla kaasreisijad, kel puudub võimalus teekonna osas kaasa rääkida? 

Kogenud omavalitsusjuhtidele ei tohiks tulla üllatusena, et ühinemine võluvitsana elanike arvu ei kasvata, aga oskuslikult majandades ja liitumise efekte ära kasutades on tulemused vägagi võimalikud. Haldusreformi eesmärgiks on seatud suuremate ja võimekamate omavalitsuste teke, misläbi elanikud saavad paremaid ja kvaliteetsemaid teenuseid. Tulevases Järva vallas elab aasta alguse seisuga 7114 inimest, millest ilmselt piisab kvaliteetsete ja kättesaadavate avalike teenuste ja ka teataval määral investeerimisvõime tagamiseks. Kindlasti on suurusefektil omad positiivsed ilmingud majanduses, Koeru valla liitumisel oleks meid 9225.

Praegust valdade vahel toimivad noorsootöö-, sotsiaal-, ühistranspordi- ja majandusvõrgustikud. Koos korraldatakse olulisi avalike teenuseid nagu ühistransporti, veemajandust, jäätmemajandust, tervishoidu, peetakse spordi- ja kultuuriüritusi. See kõik loob hea eelduse edasiseks koostööks.
Piiride joonistamise asemel tuleks mõelda piirkondade ühisele toimetamisele ühtses struktuuris. Me ei sea eesmärgiks efektiivsust ja mastaabiefektist kokkuhoidu, vaid keskendume lisandväärtustele :tugiteenuste koondamisele, dubleerimise vältimisele, kohaliku omavalitsuse põhiülesannete täitmisele ning ametnike spetsialiseerumise parandamisele. Üldvalitsemiskulude vähendamine eelarves võimaldab suunata rohkem rahalisi võimalusi kohaliku elu korraldamisse.

Ühinemise käiguse ei lõhuta ühtegi hästi toimivat süsteemi ega teenust. Ühinenud omavalitsus on võrgustikupõhine omavalitsus, milles erinevad asulad toetavad üksteist. Me ei saa lubada, et tavakodaniku jaoks midagi halvemaks muutuks, nii jäävad praegustesse vallamajadesse teenuskeskused ning teenuspunktid, kus ametnikud muredele lahendusi otsida aitavad.

Koeru tembutamine on tekitanud palju küsimusi, millele on teistel raske vastata. Mis saab edasistest koostööst, paljuski sellest toimub külade-kogukondade ja kolmanda sektori tasandil. Kaitseliidu tegevus Kareda-Koeru rühma koondustel pole vahet, kas kodutütred-noorkotkad, naiskodukaitsjad ja kaitseliitlased on Koeru või Kareda vallast, ja ilmselt ei liigu ka Koeru keskkool Kareda vallast sinna käivate laste jaoks füüsiliselt kaugemale, küll aga tekitab see teatavat ebakindlust lapsevanemates ja ka ühisprojektide rahastajates.

Valitsuse neljapäevase otsuse valguses hajus hirm Koeru maakondliku kuuluvuse osas. Kõik muutus mõnevõrra lihtsamaks. Kuue liituva omavalitsuse jaoks olekski väga lihtne jätkata senise protsessiga ning Koeru koerusi ignoreerida. Seda enam, et senistest aruteludest Järva valla kultuuri-, spordi-, noorsootöö-, sotsiaal-, ühistranspordi- ja majandusvõrgustiku teemadel on Koeru kõrvale jäänud.
Olen siiski seisukohal, et vallajuhid peavad oma rahva eest vastutuse võtma, nägema tervikpilti ning olema valmis kompromissideks ja vastutuseks kogukonna, naabrite riigi ees. Võimalused Koeru ühinemiseks Järva vallaga on veel olemas. Nõustun arvamustega, et turvalise ja stabiilse kogukonna arendamisel on määrava tähtsusega sotsiaalne suhtlus ja koostöö. 

Eeldused on selleks olemas, sest vallarahvaga Koeru vallajuhtidel küll vedanud. Nad on andekad ja võimekad kodanikud, kellel on tegutsemistahet, aktiivsust ja märkimisväärne sotsiaalne potentsiaal, mis leiab kindlasti rakendust Järvamaa muutmisel paremaks elukeskkonnaks meile kõigile.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar